2021-es napelem pályázatok magánszemélyeknek családi házakra, vállalatoknak


Vissza nem térítendő lakossági állami támogatás napelemes rendszer kialakítására

 • Támogatás 3 műszaki tartalom egyikére igényelhető:
  (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése
  VAGY
  (2a) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel
  VAGY
  (2b) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval

 • Pályázók köre: a beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek (magánszemélyek) 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.
  Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%. Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.896.108 Ft, (2a) esetén bruttó 9.368.464 forint, (2b) esetén bruttó 11.559.214 Ft

 • Támogatásban várhatóan 34.920 család részesül. Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani.

 • Az első beadás várhatóan 2021. november 15-étől kezdődik megyénként ütemezetten.

 • A beruházás csak a Kivitelezői listáról választott, kivitelező által valósulhat meg.


Otthon felújítási támogatás

Napelem telepítésére is igényelhető családok részére az 50%, utólagos finanszírozású, vissza nem térítendő állami támogatás, maximum 3 millió forint értékben. 

 • NAPELEMES RENDSZEREK TOVÁBBRA IS JOGOSULTAK SZALDÓS ELSZÁMOLÁSRA, tehát az elszámolást nem váltja fel a bruttó elszámolás rendszere a korábbi tervekkel ellentétben. 
 • A napelemes rendszer ára a bruttó 450.000 Ft/kWp-t nem haladhatja meg. 
 • Mindenképpen legalább 1 gyermeket kell nevelni, illetve a várandósság 12. hetétől 25 éves életkorig számít gyermeknek a gyermek, amennyiben együtt él a szülőkkel.
 • Ha a gyermek fogyatékkal él, gyermekek otthongondozási díjára jogosult, nincs életkori megkötés.
 • Házastársak, élettársak és egyedülállóak is kérhetik.
 • Elvált szülők esetén, ha megosztott a nevelés, az összeg ugyanekkora, de meg kell osztozniuk rajta!
 • 1 év folyamatos TB jogviszony szükséges, de 30 napra szünetelhetett, illetve az utolsó 3 hónap álláskeresési járadékot is figyelembe veszik.
 • Köztartozás mentesnek kell lenni.
 • Minden család csak egyszer kérheti ugyanarra az ingatlanra a támogatást.
 • Ha eladásra kerül az ingatlan, az összeget nem kell visszafizetni, és másik család kérheti ugyanerre az ingatlanra a támogatást.
 • Az igénylőnek, illetve gyermekének a támogatással érintett lakásban együtt legalább 50%-os mértékű tulajdonjoggal kell rendelkeznie és legalább 1 éve ezen a címen kell lakjon lakcímkártya szerint is. (itt probléma lehet, ha valaki iskola miatt másik lakcímre jelentette a gyerekét)
 • Kivétel ez alól a 12 hetes magzat, 1 évnél fiatalabb gyermek ha egy éven belül vették meg az ingatlant
 • január 1-ét követő felújításokra lehet igényelni.
 • Számlával kell igazolni mind az anyag, mind a munkadíj költségeket, amit szerződéses formában (előre kiadott formanyomtatvány lesz) kell rögzíteni.
 • Csak 27% áfát tartalmazó számlákat lehet elszámolni!
 • Ha bővítéshez CSOK-ot is szeretne igénybe venni, akkor vagy a CSOK-nál, vagy ennél a támogatásnál tudja elszámolni, mindkettőnél nem lehet!
 • Államkincsár fog folyósítani utólag, tehát a munkálatokat előre kell finanszírozni.
 • Kormányhivatal fogja ellenőrizni a folyósítást követő 6 hónapon belül, hogy valóban megtörténtek-e a munkálatok.

Napelem pályázat tanyák részére - 95%-os vissza nem térítendő támogatással


A VP6-7.2.1.4-17 kódszámú, "Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései" című pályázat természetes személyek és önkormányzatok számára kínál vissza nem térítendő támogatást több más mellett napelem rendszerekre.

Természetes személyek esetében feltétel, hogy a pályázóknak az adott tanyán életvitelszerűen kell élniük.

Napelem rendszerre akár 4 millió forintos támogatás is elnyerhető, de a teljes projekt költségeinek maximum 95%-át fedheti le a támogatási összeg.

Falusi CSOK és áfa-visszatérítés


Ki pályázhat: Az 5000 fő alatti lélekszámú falvakban (akár használt) ingatlant vásárlók. 

Mire lehet pályázni: A falusi CSOK összegének felét a vásárlásra, másik felét a felújításra lehet fordítani. A felújítás része lehet a ház energiakorszerűsítése, valamint a megújuló energiára való átállás is. A falusi CSOK-ot a területileg illetékes bankfiókban lehet igényelni. A támogatás 100%-ban utófinanszírozással történik, miután a bank értékbecslője ellenőrizte, hogy a beruházás a költségvetésnek megfelelően valósult meg.

Mikortól pályázható: A támogatást 2019. szeptembertől kb. 3 évig, 2022. június 30-ig lehet igényelni.

Az igénylés összege: vásárlás és korszerűsítés esetén: 1 gyermek esetén 600 000 Ft, 2 gyermek esetén 2,6 millió Ft, 3 gyermek esetén 10 millió Ft. Csak korszerűsítés esetén: 1 gyermek esetén 600 000 Ft, 2 gyermek esetén 1,3 millió Ft, 3 gyermek esetén 5 millió Ft. 2020. január 1-től 2022. június 30-ig pedig további 5 millió Ft támogatást lehet kapni áfa-visszatérítésből. Az adó-visszatérítési támogatás összege abővítés, korszerűsítés, megvásárolt anyagok és igénybevett szolgáltatások benyújtott számláin feltüntetett általános forgalmi adó összege. Mivel a napelemes rendszer telepítése a megújuló energiák alkalmazása kategórián belül korszerűsítésnek számít, így a teljes napelemes rendszer árából is visszaigényelhető a 27% áfa. (A támogatás kizárólag 27% áfa tartalmú számlák esetén vehető igénybe, az 5% áfát tartalmazó tételek nem vehetők figyelembe.)

Napelemfarm pályázat


Ki pályázhat: vállalkozások.

Mire lehet majd pályázni: egy hektárnyi területen napelem-rendszer telepítésére. A napelemfarm kis teljesítményű erőművekből áll, legalább 600 db, legalább 300 MW összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével valósulhat meg. A pályázat jogszabályi alapja: A Kormány 2125/2017. (XII. 29.) Korm. határozata a magyarországi napelemes beruházások fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről.

Mikortól pályázható: várhatóan a 2021-es év folyamán.

Az igénylés összege: a fejlesztés várható nettó költsége 100-160 millió Ft között lesz. Ez egy pályázat és egy hitelprogram lesz egyben, a részletek a későbbiekben várhatók.

Napelemes rendszerre szinte mindenkinek érdemes pályáznia, akár magánszemélyeknek akár vállalkozásoknak, hiszen környezettudatos és gondos tervezéssel jól megtérülő beruházásról van szó. Mint a fenti felsorolásból látható, napelem pályázatok sora segíti azokat, akik ebben a megújuló energiaforrásban gondolkoznak. Ez várhatóan a jövőben is így lesz, hiszen ez a tendencia egybeesik az Európai Unió klímavédelmi céljaival és az ezirányú magyar vállalásokkal, valamint a magyar kormány családokat támogató, otthonteremtési törekvéseivel.