Egyre nagyobb keresletnövekedés tapasztalható a villamos energia esetében.  A szén-dioxid kvóta rohamosan növekszik. Jelenlegi villamosenergia árak mellett a napelemes rendszerek 3-6 éves megtérüléssel telepíthetők. 

Magyarországon 1 kW telepített napelemmel éves szinten 1100-1300 kWh villamos energia termelhető meg.  Az ipari fogyasztóknál telepített 100 kW-os rendszer teljesítmény akár meghaladhatja az 120 000 kWh előállított energiát, aminek a megtérülési rátája több mint 3 000 000 Ft megtakarítást jelenthet.

 Napelemes beruházások típusai

HMKE

Azoknál a fogyasztóknál lehetséges ez a csatlakozási mód, akik kisfeszültségen vételeznek áramot és napelemes rendszer inverter teljesítménye nem haladja meg az 50kWp. Ebben a kategóriában lehetőség van a szaldós elszámolásra 2024-ig. 

50 kWp felett visszatáplálással

Középfeszültségen vételező fogyasztók számára alkamas illetve 50kWp feletti inverter teljesítménnyel rendelkezik. Lehetőséget kínál, hogy az el nem használt energiát az adott pillanatban értékesíteni tudja a fogyasztó azáltal, hogy a hálózatba táplál.  Építési engedély köteles beruházók részére.

50 kWp felett visszwatt védelemmel

A napelem termelése, teljesítménye jóval nagyobb mint a HMKE kategória. Az inverterek leszabályoznak amikor a napelem termelése nagyobb mint a fogyasztó által felvett teljesítmény. így nem engedik. hogy a mérőórán a teljesítményt a hálózat vegye fel. Átlagos ipari felhasználó számára ez 20-30%-os teljesítmény veszteséget jelenthet.

Energia tárolós rendszerek

Ahhoz, hogy egy fogyasztó a HMKE kategóriában a napelemek segítségével 20-40%-nál nagyobb energia kiváltást tudjon elérni éves szinten,  energiatárolós rendszerek beépítése szükséges. Jelenleg már rendelkezésre állnak azok a tárolótechnológiák, amelyek hosszú távon 10-25 éves viszonylatban is gazdaságos, és megbízható működést tudnak biztosítani.

Energiatároló rendszereknek nemcsak tárolási képességük van, hanem szünetmentesen működnek, ami tovább  növeli egy cég ellátásbiztosságát és zavartalan működését.

Továbbá a tároló kapacitás létesítése szinte kötelezővé vált 2022 augusztusától, hiszen az 50 kVA feletti teljesítmény tartományban minden újonnan telepítendő időjárásfüggő erőműegységhez a csatlakozási teljesítmény 30 százalékának megfelelő teljesítőképességű, időjárásfüggetlen kapacitás felajánlására alkalmas berendezés létesítése szükséges. Ezt a 30%-os teljesítményt legalább két óráig kell tudnia biztosítani a beépített aFFR berendezésnek.